Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь 2018

 

 

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

При підвищенні температури навколишнього середовища в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності таких збудників захворювань, як та ротавіруси і ентеровіруси, сальмонели, шигели, стафілококи, бактерії роду кишкових паличок, клебсієли, протей.Щороку в такий період реєструється значна кількість спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.

Гострікишковіінфекції (ГКІ)– цегрупазахворювань, якіпередаютьсялюдинів основному лише одним шляхом – ізхарчовими продуктами, водою, невимитими руками.

Причиною харчовихотруєньнайчастішестаютьготові страви такі як:салати, кулінарнівироби з м'ясного фаршу, рулети, кров’яніковбаси, заливні,холодці,кондитерськівироби з кремом, молокопродукти ,в’ялена, сушенаабо копчена річковариба, м’ясніконсерви  домашньогоприготування.

Хвороба проявляється не одразу. Прихованийперіод при різнихкишковихзахворюванняхчастішепродовжуєтьсявід 2 до 7 днів. Потімпроявляютьсяхарактерніознакизахворювання: слабкість, головнийбіль, блювання, болі в животі, пронос, підвищеннятемператури.


Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій, слід неухильно дотримуватися простих правил:

  • НЕ купуватипродуктихарчування на стихійних ринках або з рук у приватнихосіб.

Купуючи будь-якіхарчовіпродукти у торговельніймережіспоживачмає право вимагати у продавцядокументи, щопідтверджуютьякість та безпекупродукції.

  • НЕ вживатипродуктів і напоїв при найменшійпідозріщодоїхякості та з простроченимитермінамиспоживання. Зберігатипродуктихарчуваннятільки у спосібзазначений на упаковці та у встановленийтермін.
    • НЕ вживатинезнайомі та підозрілігриби, ягоди, трави та іншірослини.
    • Приготовлені страви бажановживативідразу, а у випадкуїх повторного споживання вони маютьпіддаватисьвториннійтермічнійобробці.
      • Зберігативиготовлені страви без холоду не більше 2годин.
      • НЕ братиу дорогу продукти, щошвидкопсуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерськівиробиабоіншіпродукти, якіпотребуютьохолодженогозберігання).
      • НЕ виготовлятибагатокомпонентні страви, що не вимагаютьтермічноїобробки (паштети, м’яснісалатитощо) у непристосованихумовах.
      • При споживанніовочів, фруктів та ягідїхнеобхідноретельнопомитипитноюводою.
      • НЕ використовувати для пиття, приготуванняїжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземнихджерелтощо.
      • Для пиття і приготуванняїжівикористовувати воду тільки з централізованихджерелводопостачанняабопитнубутильовану.
      • При неорганізованомувідпочинку (туристичнімандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготуванняїжінеобхідномати з собою запас питноїводи.
        • Перед приготуваннямїжі та перед їївживаннямнеобхіднозавждимити руки з милом.
          • Обов’язковомити руки післявідвідуваннятуалетів.
          • При відпочинку з дітьми батьки повинніознайомитидітей з правилами харчування та правилами дотриманняособистоїгігієни. Дорослимнеобхідноретельнослідкувати за тим, щобдіти неспоживалинезнайоміягоди та продукти.
            • Для купання та відпочинкуслідкористуватисялишеофіційнодозволенимипляжами.
            • У випадкувиявлення перших ознаккишковогозахворюваннянеобхіднотерміновозвернутись до найближчоїлікувальної установи. Самолікуваннянебезпечне! При груповомувідпочинкухворогобажанотимчасово (до прибуттялікаря) ізолювативідрештиколективу.
            • При тяжкомустані хворого треба негайновикликатиневідкладнумедичнудопомогу.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

Провідний спеціаліст Ананьївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Бовнегра В.І.

 

 

Календар новин

<< < Липень 2018 > >>
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31