САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!

 

b736b2189c88b5809848337ded8ba962

Африканська чума свиней: треба бути пильним!

Африканська чума свиней (АЧС) — високозаразнаінфекційнахвороба. Вона за дуже короткий термінзнищує все поголів’я у господарстві.

Вперше АЧС з’явилася в Україні у 2012-му. Тодівипадокхворобизареєстрували у Запорізькійобласті. У 2015-му «африканку» виявиливже у кількохрегіонахкраїни: на Чернігівщині, Рівненщині, Житомирщині, Сумщині та Київщині.

Чому ж навколо «свинарської» проблемистількигаласу? Річ у тім, що відхворобинемаєвакцини, а оскільки вона високозаразна, то гине усе без виключенняпоголів’я. Відповідно, це сотнівтраченихгривень. До того ж, країні, де виявили АЧС, можутьзаборонитиекспортувати не лишем’яснупродукцію, а й зернові, що у випадкуУкраїниможе стати крахом економіки.

Нині в інформаційномупросторіможназнайтибагато новин про африканську чуму свиней. Частина з них — недостовірні і націлені на поширенняпаніки. А до неївдаватисяні в якомуразі не можна! Треба чіткорозуміти, що це за хвороба та як віднеївберегтися. Далі — факти, які повинен знати кожен.

  • Насамперед, пам’ятайте, — африканська чума НЕ загрожуєлюдині. Вона вражаєвиключнотварин, зокрема свиней (диких та свійських).
  • Інкубаційнийперіод АЧС триваєвід 3 до 12 діб.
  • Вірусхворобиможезберігатися в:
    • м’ясіінфікованих свиней до півроку.
    • охолоджених тушах (4 °C) — півроку, у замороженомум’ясі (—20 °C) — безкінечно.
    • копченійковбасівпродовж 5 місяців і більше.
    • ґрунтізалежновід пори року: до 4 місяців (літо-осінь), до 8 місяців (осінь-весна).
    • при 50 °С вірусгиневпродовжгодини.
    • вірус АЧС виживає і за несприятливих умов: висихання та гниття.
    • умовахсвинарськогогосподарства з середньою температурою 24 °С вірусможеуспішнозберігатися до 3-4 місяців.
  • Як свиніможутьзаразитися?
  • Як вберегтипоголів’явід АЧС?
  • Що робити при підозрі на АЧС?
  • При підозрі на африканську чуму свиней слідвідразузвернутись до державноїветеринарноїслужби району (області).
  • контакт здорових і хворихтварин;
  • через працівниківгосподарства — вірусможе «засідати» на взутті, одязі, інструментах. Особливийризик — коли тримають свиней удома;
  • через транспортнізасоби, водіїв;
  • через м’ясніпродуктичи згодовуваннявнутрішніхорганівінфікованоїтушісвині;
  • через заражений вірусом корм, підстилку;
  • через механічнівектори, в основному гризуни.
  • Щодняоглядайтетварин.
  • Не купуйте корми і кормові добавки невідомогопоходження в невстановленихторговихмісцях.
  • Не згодовуйтетваринамхарчовівідходи і відходи, отриманіпісля забою свиней; виключте з раціонівінгредієнтитваринногопоходження.
  • Не купуйтеживих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановленихторгових точках, без ветеринарнихсупроводжуючихдокументів; не завозьте/вивозьте свиней і продукціюсвинарства без дозволудержавноїветеринарноїслужби.
  • Регулярно чистьте та дезінфікуйтевиробничіприміщення.
  • Проводьте заходи із боротьби з гризунами та комахами.
  • Не допускайте відвідувативиробничіприміщеннястороннім.
  • Утримуйте свиней в закритихприміщенняхабонадійнообгороджених, ізольованихмісцях, не допускайте вільноговигулу свиней, контакту з іншимитваринами.
  • Не проводьтеподвірнийзабій і реалізаціюсвинини без ветеринарного передзабійногооглядутварин і ветеринарно-санітарноїекспертизим’яса та продуктів забою фахівцямидержавноїветеринарноїслужби.
  • Післявідвідинлісу, продезінфікуйтеодяг та взуття, помийте руки з милом, а краще — прийміть душ.
  • Якщополюєте на дикихкабанів, ні в якомуразі не згодовуйтеїхнірешткидомашнімсвиням.

САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!

 

Календар новин

<< < Грудень 2017 > >>
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31